Choď na obsah Choď na menu
 


Pamiatky

Bojnický zámok patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie zámky v strednej Európe, vyhľadávajú ho návštevníci z celého sveta.

 

Zámok sa týči na úpätí Strážovskej vrchoviny na travertínovej kope nad mestečkom Bojnice Je je jedným z najstarších a najvýznamnejších slovenských hradov. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Bojnický zámok je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň sídlom múzea. V priestoroch zámku sa konajú rozličné kultúrne a spoločenské podujatia: koncerty vážnej hudby v Huňadyho sále, vystúpenia skupiny historického šermu, svadobné obrady v Zlatej sále. Bojnický zámok je miestom konania už tradičného festivalu duchov a strašidiel.

 

Farský kostol sv. Bartolomeja apoštola sa nachádza v meste Prievidza na Pribinovom námestí. Je to pôvodne gotická stavba z konca 14. storočia, v 17. storočí bola upravovaná a rozšírená. Farnosť v Prievidzi bola založená začiatkom 13. storočia. V roku 1321 hradná fara zanikla, a onedlho sa začalo so stavbou novej – mestskej fary a farského kostola. Počas rokov kostol prešiel rôznymi zmenami.

 

Bojnice sú považované za klenot pravekých dejín, najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na území Slovenska. Múzeum praveku, ktoré sa nachádza na pôvodnom mieste, ktoré v praveku neandertálci osídlili (areál travertínovej Prepoštskej jaskyne), približuje zaujímavou formou ich život: aké kamenné nástroje si dokázali vyrobiť, čo jedli, aké lovili zvieratá, čo si obliekali, ako si delili v pravekej tlupe prácu, aby prežili...

 

Náhľad fotografií zo zložky Pamiatky